enro +373 79 111644 info@visit-moldova.md

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+373 79 111644 info@visit-moldova.md
enro

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Tururi Culturale și Tematice

Moldova este o țară mică, dar cu un bogat patrimoniu istoric-cultural, tradiții păstrate cu sfințenie și locuri ce merită să fie explorate și admirate. Fie că ești un cetățean al Republicii Moldova sau un vizitator, de peste hotare, suntem siguri că aceast colțișor rupt din rai, stârnește curiozitatea și interesul oricărui muritor. Pornind de la trecutul țării, mai întăi fiind parte a României Mari, însă după o parte a URSS, pe teritoriul Republicii Moldova încă se mai resimt timpurile sovietice, datorită monumentelor istorice rămase de pe acele vremuri.

Începând de la muzee, teatre și săli de spectacole, până la monumente istorice, biserici și mănăstiri, poți descoperi tradițiile și cultura moldovenească.

1.        Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – cea mai veche biserică de lemn, modestă, însă unică, realizată din stejarii Codrilor Moldovei, încă din 1642. Aici se păstrează diverse icoane ce datează din secolul XVIII, ce relatează istoria acestui monument de arhitectură. E un loc liniștit, chiar dacă e amplasată în Chișinău. Aici gălăgia și traficul orașului nu pătrund, deoarece se aud doar slujbele ținute în limbile română și slavonă, care iți vor permite să te încarci spiritual.

2.        Mănăstirea Rupestră Țipova – cea mai mare mănăstire rupestră din Europa și o adevărată bogăție a țării noastre, localizată pe malul drept al Nistrului. E destinația turistică care te va uimi prin priveliștea sa, iar vizitând cascadele și explorând defileul abrupt, te poți desprinde de rutina zilnică și să ai parte de o odihnă activă în sânul naturi, descoperind patrimoniul istorico-cultural al țării.

3.        Defileul Duruitoarea Veche – un adevărat monument al naturii, cu caracter geologic și paleontologic, situat în partea de est a satului Duruitoarea, pe malul stâng al râului Ciuhur. Acest loc îți va oferi o priveliște fascinantă, dar și posibilitatea de a campa în cort și a întâlni apusul și răsăritul, de la înălțime.

4.        Mănăstirea Japca – unicul lăcaș sfânt rămas funcțional și în perioada sovietică, amplasată pe malul Nistrului, în satul Japca, raionul Florești. E considerată una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova, existând încă din secolul XVII. Această destinație impresionează prin întreg ansamblul său arhitectonic, dar și o bisericuță rupestră veche, ce se află în apropierea sa, de unde poți admira liniștea și natura, fiind în cel mai potrivit unghi.

5.        Mănăstirea Curchi – una dintre cele mai importante și valoroase monumente de arhitectură din Moldova, situată în satul Curchi, raionul Orhei. Acest lăcaș sfânt transmite o aură unică, pașnică și liniștită. Pe teritoriul mănăstirii, vizitatorii pot admira mai multe biserici construite de-a lungul anilor, însă cea mai deosebită rămâne a fi biserica principală a mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” , inspirată de la Biserica Sfântului Andrei din Kiev, construită în stil baroque.

6.        Casa-Muzeu „Alexandr Pușkin” – un important muzeu și monument de arhitectură și istorie națională, locul în care pe durata a trei ani, aflat în Basarabia, renumitul Alexandr Sergheevici Pușkin a scris și a creat un număr mare de poezii. Localizată chiar în Chișinău, această casă-muzeu relatează despre perioada șederii regretatului poet în țara noastră, după ce a fost expulzat din Rusia. La fel aici vizitatorii pot vedea tablouri, sculpturi, gravuri și inclusiv câteva publicații ale unor lucrări scrise de Alexandr Sergheevici Pușkin, la Chișinău.

7.        Muzeul Național de Istorie a Moldovei – una dintre cele mai importante instituții muzeale din Republica Moldova, localizată chiar în centrul capitalei. În fața muzeului este instalată o copie a statuiei Lupoaicei, dăruită de municipalitatea orașului Roma, în primii ani după unirea Basarabiei și Bucovinei cu România. Muzeul impresionează prin sălile sale de expoziție, având peste 260 de mii de exponate legate de istoria și cultura Moldovei, încă din antichitate până în prezent.

8.        Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală –  primul muzeu al Republicii Moldova, fondat în 1889, după inițiativa baronului Alexandru Stuart. Aici vizitatorii pot descoperi studiul naturii și cultura Republicii Moldova, întrucât muzeul dispune de variate colecții etnografice, geologice, paleontologice, arheologice, zoologice, entomologice și numistice. 

9.        Conacul Manuc Bey – un complex istorico-arhitectural de excepție, situat în partea central-vestică a țării, în Hîncești. Acest complex include diverse edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Castelul de vânătoare, Clădirea contesei și Turnul de veghe. Muzeul a fost fondat la începutul secolului XIX, la inițiativa unui negustor de origine armeană, sub dominația țaristă. Conacul Manuc Bey impresionează vizual prin stilul său francez, iar vizitatorii pot admira eleganța mobilierului, spiritul unei epoci vechi și arhitectura deosebit de frumoasă.

10.      Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”-  cel mai mare și important centru expozițional artistic din Republica Moldova, fondat în anul 1990. Centrul cuprinde două săli pentru expoziție și o galerie- salon, în care sunt expuse cele mai reprezentative lucrări ale artiștilor plastici din Moldova. Aici vizitatorii pot admira și face cunoștință cu diverse :picturi, sculpturi, lucrări grafice, instalații artistice și arta decorativă și digitală.

Te invităm să explorezi și să descoperi cultura Republicii Moldova, unde pe lângă muzeuri, monumente istorice și lăcașuri sfinte, vei putea valorifica și autenticitatea poporului moldovenesc, însă și a altor etnii, precum ar fi : români, găgăuzi, ruși, ucraineni și bulgari, care locuiesc aici.

Leave a Reply

Comentarii recente