enro +373 79 111644 info@visit-moldova.md

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+373 79 111644 info@visit-moldova.md
enro

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Eco Tururi

Natura este un loc în care fiecare vizitator își va găsi liniștea sufletească și va descoperi peisaje unice, iar Republica Moldova este o țară deosebit de frumoasă și bogată în rezervații naturale. Cei pasionați de turismul ecologic, sunt atrași de meleagurile țării noastre, întrucât aici au posibilitatea de a explora dealurile pitorești, pădurile nemărginite, dar și numeroase lacuri, izvoare și râuri, din care izvorăsc ape limpezi și cu proprietăți curative. La fel, 

Republica Moldova se mândrește cu cele mai mari peșteri din întreaga Europa. Știai că, pe lângă peisajele de nedescris care le oferă țara noastră, ai posibilitatea să întâlnești în excursie și diverse specii rare de plante, dintre care majoritatea sunt cu proprietăți medicinale, dar și copaci seculari și diverse specii de animale pe cale de dispariție ?

Acum dacă ar fi să discutăm despre bogățiile naturale ale Republicii Moldova, probabil ți-ar trebui o viață întreagă ca să descoperi minuțios fiecare loc în parte, însă unele dintre cele mai peisagistice locuri rămân a fi :

1.        Dealul Bălănești- cel mai înalt punct al Republicii Moldova, situat lângă satul Bălănești, în raionul Nisporeni. Cunoscut și drept Piscul lui Miron, dealul atinge o altitudine de 430 m și este un loc adorat de turiști, grație panoramelor care le oferă în vârful său.

2.        Rezervația Prutul de Jos- un adevărat laborator eco-științific, situat în sud-vestul țării, la poalele răului Prut, în raionul Cahul. Denumită și Mica Deltă a Moldovei, rezervația impresionează prin flora și fauna găzduită de Lacul Beleu, având  o mulțime de plante pe cale de dispariție, pasări rare, dar și alte atracții turistice, unde vizitatorii pot descoperi tradițiile, cultura și ospitalitatea poporului moldovenesc.

–          Turiștii din întreaga lume, sunt atrași de Rezervația naturală „Prutul de Jos” , întrucât au posibilitatea să facă cunoștință cu renumiții Boonika și Boonelul, cunoscuți în anul 2005 la concursul internațional Eurovision, fiind protagoniști în piesa „Bunica bate toba”. Acești bunei frumoși atât la chip, cât și la suflet, întâmpină pe oricine calcă pragul casei lor, cu un pahar de vin moldovenesc, plăcinte și discuții de suflet.

–          De asemenea, vizitatorii pot descoperi  „Colinele de aur” de la Văleni, unde datează șanțuri uimitoare, de mii de ani, cât și coline fermecătoare, de pe vârful cărora se deschid peisaje de nedescris.

–          “Muzeul Pâinii”- locul în care fiecare oaspete va fi întâmpinat cu pâine și sare, așa cum obișnuiesc s-o facă moldovenii. Muzeul dispune de diverse ateliere de coacere a pâinii, prezentări teatralizate a fragmentelor de nuntă, obiecte străvechi folosite în gospodăriile din sat, dar și bucate tradiționale.

–          Iar dacă vrei să te teleportezi în timp și să cunoști traiul de altădată, tradițiile și obiceiurile moldovenilor, atunci cu siguranță trebuie să treci și pe la “Casa dorului” . Casa-muzeu este amenajată în stiluL secolului XIX și dispune de 3 camere : casa mare, casa de locuit și bucătăria, în care poți vedea costume populare ce datează cu o vechime de peste 100 de ani, covoare țesute tradițional și diverse unelte din lemn și de muncă, întrebuințate de țărani, la activitățile casnice.

3.        Complexul cultural-natural „Orheiul Vechi” – o rezervație legendară și fascinantă, plină de mister și locații autentice. Amplasat chiar în raionul Orhei, în Valea Răutului, pe teritoriul comunei Trebujeni, acest complex impresionează sute de mii de vizitatori prin peisajele indiscutabil de frumoase, arhitectura unică și bucătăria tradițională locală.

Cele mai îndrăgite și vizitate puncte din această locație, rămân a fi:

–          Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – lăcașul sfânt care datează încă din secolele XV-XVI, când în locul actualei biserici înălțătoare, exista o umilă bisericuță din lemn. Mănăstirea este strâns legată de schitul rupestru  „Peștera”, iar după instaurarea regimului sovietic, biserica „Nașterea Maicii Domnului” , dar și schitul rupestru „Adormirea Maicii Domnului” , au fost transformate în muzeu în aer liber. Aici vizitatorii pot admira picturi și icoane unice, dar și să asiste la slujbă.

–          Schitul „Peștera”- un adevărat loc istoric, în care vizitatorii pot explora biserica, 11 chilii monahale, ce au fost săpate în malul Rautului, în perioada secolului XV, dar și crucea din piatră și o clopotniță ce datează încă din secolul XVIII.

–          Mănăstirea „Pârcălabului Bosie” – un complex etno-cultural, compus din biserica rupestră și 9 chilii monahale, amplasate la 25 m înălțime, ce datează încă din secolul XVII. Aceast loc impresionează prin cele 9 chilii ale bisericii, în interiorul cărora au fost amenajate : paturi de piatră,  ferestre unice, vetre, dar și inscripții medievale, scrise cu grafie chirilică în limbile română și slavonă, fiind o adevărată bogăție străveche păstrată pe teritoriul Republicii Moldova. Complexul a fost înființat de către Pârcălabul de Orhei Bosie, ce a și lăsat o inscripție ctitorească în incinta bisericii în anul 1665.

–          Muzeul  „Casa satului” –  o gospodărie tipic țărănească, ce datează din secolele XIX-XX și reflectă traiul localnicilor din satul Butuceni și tradițiile poporului moldovenesc. În interiorul gospodăriei, vizitatorii pot descoperi casa propriu zisă, beciul – în care se păstrau băuturile și proviziile pentru iarnă, bașca – ce servea drept locuință pe timp de vară, râșnița- un instrument folosit în măcinarea cerealelor, loznița- un cuptor folosit în uscarea fructelor, dar și alte elemente specifice vieții de la sat. Această casă-muzeu redă autenticitatea traiului rural, fără a fi influențat de careva tehnologii moderne.

4.        Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”- o adevărată comoară forestieră a Republicii Moldova, fondată în anul 1993, în valea Prutului de Mijloc. Această arie protejată este considerată a fi cea mai veche pădure din Europa și include dealuri de origine necunoscută, o floră și faună diversă și bogată, dar și monumente arheologice și geologice străvechi. Fauna rezervației include diferite specii de păsări, căprioare, cai, măgari și zimbri. Aici oaspeții au oportunitatea unică de a vizita „Zimbraria”, unde până la momentul dat locuiesc patru zimbri născuți în țara noastră, prezența cărora se face simțită, chiar dacă unele persoane le consideră animale periculoase și fioroase, sunt totuși pe alocuri amuzante și blânde. Cât ce ține de flora, aici pot fi observate aproximativ șase sute de specii de plante, printre care și stejarii seculari, ce fascinează cu o vechime de 200-300 de ani.

5.        Defileul „Duruitoarea Veche”- una din cele mai vizitate locații ale Republicii Moldova și singurul loc din țara noastră, în care turiștii din întreaga lume au constat că poți vedea munții și marea. Situată în partea de est, exact în satul Duruitoarea, raionul Râșcani- aici vizitatorii din întreagă lume preferă să își instaleze corturi sau să vină cu autorulotele și să facă camping, întrucât locația cucerește cu peșterile și grotele calcaroase, stăncile abrupte, povârnișurile și apele albastre ale lacului de acumulare Costești-Stînca.

Republica Moldova este o adevărată oază a locurilor peisagistice și magnifice, pe care orice persoană ar rămâne încântată să le descopere. Fie că ți-ai organizat o excursie de câteva ore sau o vacanță pentru câteva zile, în orice punct al țării în care nu te-ai deplasa, suntem convinși că vei rămâne surprins de pădurile noastre verzi și bogate, lumea animală și vegetală diversificată, peșterile și stâncile străvechi, dar și de ospitalitatea oamenilor care te vor primi cu căldură și îți vor asigura o experiență de neuitat!

Leave a Reply

Comentarii recente